A “Fordított Patkó” színjátszócsoport támogatása a Nemzeti Tehetség Program keretén belül 2022

Home / A “Fordított Patkó” színjátszócsoport támogatása a Nemzeti Tehetség Program keretén belül 2022

#nemzetitehetségprogram #mindentehetségszámít

A “Fordított Patkó”  diákszínjátszókör a 2022/2023-as tanévben is folytathatja munkáját, dolgozhat a kitűzött céljain, mivel ismét művészeti tehetséggondozó program támogatást sikerült elnyernünk.Az  „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása című pályázati program keretében részesültünk támogatásban.

A Bethlen Gábor Alapítványnak megítélt támogatási összeg 2 483 000 Forint, mely összeget az alapítvány által működtetett színjátszócsoport programjainak megszervezésére használhatjunk fel. Ezúton is, szeretnénk megköszönni a támogatást, melyet a tehetségek kibontakozására fordíthatunk!

A szakmai program tartalma újabb színdarabok betanulására épül, szakképzett rendező közreműködése által.  A támogatás által a megvalósítandó szakmai céljaink közé tartozik, olyan nevelési program biztosítása a diákok számára, mely során a használt módszerek által  jó összpontosításra, önbizalomra tehetnek szert. Mindezek mellett, az igazán elérni kívánt cél maga a létrejövő előadás.

A tevékenységek irányítói:

Fodor Katalin – csoportvezető, alapító

Imecs-Magdó Levente – rendező

A program megvalósítása a teljes tanév során zajlik, az elért kisebb-nagyobb eredményeket nyomon követhetik oldalunkon:

I. Megvalósított tevékenység: Részvétel a Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztiválon

2022. november  12-én a Fordított Patkó színjátszókör a Bessenyei István Országos Diákszínnjátszó Fesztiválon vett részt, ahol bemutatták I.L. Caragiale: Az elveszett levél című műnek az általuk feldolgozott színpadi változatát.  Az országos verseny helyszíne Szatmárnémeti volt, a diákok utaztatását jelen támogatásból finanszíroztuk.

Szereplésük nagyon sikeres volt, hiszen több díjjal tértek haza: A Fordított Patkó a Harag György Társulat különdíját nyerte, Szőcs Noémi a kiváló alakításért különdíjban részesült, Boros László Róbert pedig a legjobb férfi főszereplő díját szerezte meg.

Köszönet Fodor Katalin tanárnőnek és Imecs Magdó Leventének a diákokkal való nagyszerű foglalkozásért.

 

II. Megvalósított tevékenység: Váróterem projekt – tantermi/színházi nevelési előadások

“Bánk bán? Jelen! – Katona József klasszikusának tantermi feldolgozása, melynek során az alkotók úgy próbáltak hozzányúlni a szöveghez, hogy az befogadható, de ugyanakkor élvezhető is legyen a nézők – IX-XII. osztályos diákok – számára. Olyan örökérvényű témákra helyeztük a hangsúlyt, mint barátság, szerelem, haza és hatalom. A nagy kérdés pedig, melynek megválaszolását a diákokra bízzuk, hogy ki tekinthető bűnösnek és ki ártatlannak? Felmenthető-e valaki, amennyiben ismerjük tetteinek körülményeit? Valóban szentesíti-e a cél az eszközt?”

 

Mivel Katona József: Bánk bán című műve a tananyag részét képezi, a Bethlen Gábor Kollégium X.A és X.B osztályos tanulói  számára került bemutatásra, sokan közöttük  a Fordított Patkó színjátszókör tagjai is.  A mű tantermi feldolgozása nem hagyományos keretek közé megálmodott produkcióként került bemutatásra hanem élvezetes színházi nevelési előadásként.  A Váróterem Projekt színészei bekérezkedtek a diákok terébe, az osztálytermükbe, ahol interaktív foglalkozásként színházi nevelési programban részesítették őket.

Köszönjük a Váróterem Projektnek az izgalmas előadásokat!

 

III. Megvalósított tevékenység: Eszik vagy isszák?- Színházi nevelési program

Az ESziK vagy isszák? színházi nevelési program célja, hogy a programban résztvevők  szociálisan érzékeny színházszeretőkké és -értőkké váljanak, ugyanakkor saját életükben kamatoztassák a színházi előadás és a nevelési program önismereti hozadékát.

A program keretében a Hegedűs a Háztetőn című musicalt nézték meg a résztvevők, az az a Fordított Patkó színjátszókör tagjai és a színház iránt érdeklődő diákok és tanárok. A nagysikerű, humoros musical egy zsidó család külső kényszerek és belső vágyak által irányított életéről egy viharos történelmi időben, de leginkább a változó világokról és a mindenkori értékrendről, arról, hogy mit jelent emberség, család, hit, közösség és összetartás.

A színház szakemberei az előadás megnézése előtt pár nappal másfél órás felkészítő, az előadás megnézése után néhány nappal pedig másfél órás feldolgozó foglalkozást tartanak a programban részt vevő diákoknak. A Fordított Patkó diákszínjátszókör nagyon élvezte a programot, élményekkel gazdagodtak és egyben mélyebb betekintést nyertek a színészet világába.

A program koordinátóra és a felkészítő/feldolgozó foglalkozások lebonyolítója Kocsis Tünde drámapedagógus: “Azoknak, akik nehezen nyílnak meg mások előtt, vagy akik régóta nem adtak időt maguknak, hogy saját érzéseikkel, véleményükkel foglalkozzanak. Akik el sem tudják képzelni, hogy mit lehet csinálni pár nappal az előadás előtt és után egy üres teremben. És legfőképpen azoknak ajánlom, akiknek kevés közösségi élményben van részük, vagy akik úgy érzik, hogy eléggé egyhangú az életük.”

Köszönjük a szép foglalkozást és az élményt, melyben a diákok részesülhettek!

 

 

#nemzetitehetségprogram #mindentehetségszámít

Erdélyi Református Egyházkerület
Erdélyi Református Egyházkerület
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Budapest
Budapest
Communitas Alapítvány
Communitas Alapítvány
A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány
A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány