A “Fordított Patkó” színjátszócsoport támogatása a Nemzeti Tehetség Program keretén belül

Home / A “Fordított Patkó” színjátszócsoport támogatása a Nemzeti Tehetség Program keretén belül

#nemzetitehetségprogram #mindentehetségszámít

 

A már négy éves hagyománnyal rendelkező “Fordított Patkó” színjátszókör a 2021/2022-es tanévben is folytathatja munkáját, dolgozhat a kitűzött céljain, mivel művészeti tehetséggondozó program támogatást sikerült elnyernünk.Az  Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása című pályázati program keretében részesültünk támogatásban.

A Bethlen Gábor Alapítványnak megítélt támogatási összeg 1 680 000 Forint, mely összeget az alapítvány által működtetett színjátszócsoport programjainak megszervezésére használhatjunk fel.Ezúton is, szeretnénk megköszönni a támogatást, melyet a tehetségek kibontakozására fordíthatunk!

A szakmai program tartalma újabb színdarabok betanulására épül, szakképzett rendező közreműködése által. A szinis foglalkozások során a diákok saját önismereti útjukon vehetnek részt.

A támogatás által a megvalósítandó szakmai céljaink közé tartozik, olyan nevelési program biztosítása a diákok számára, mely során a használt módszerek által kritikai gondolkodásra, jó összpontosításra, önbizalomra tehetnek szert. Mindezek mellett, az igazán elérni kívánt cél maga a létrejövő előadás.

A tevékenységek irányítói:

Fodor Katalin – csoportvezető, alapító

Imecs-Magdó Levente – rendező

A program megvalósítása a teljes tanév során zajlik, az elért kisebb-nagyobb eredményeket nyomon követhetik oldalunkon:

I. megvalósított tevékenység:   Eszik vagy isszák?- Színházi nevelési program

 

A Bethlen Gábor Kollégium 36 színművészet iránt érdeklődő diákja részt vett az Eszik vagy Isszák színházi projektben , melyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház működtet. A projekt keretében a színház szakemberei az előadás megnézése előtt pár nappal másfél órás felkészítő, az előadás megnézése után néhány nappal pedig másfél órás feldolgozó foglalkozást tartanak a programban részt vevő diákoknak. Jelen program keretében a diákok az “Állatfarm” című színházi előadást nézték meg a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

 

“Célunk, hogy a programban résztvevők – kisiskolások, kamaszok, egyetemi hallgatók és felnőttek – szociálisan érzékeny színházszeretőkké és -értőkké váljanak, ugyanakkor saját életükben kamatoztassák a színházi előadás és a nevelési program önismereti hozadékát.

A színházpedagógiai tevékenység olyan alternatív tanítási módszer, amely gazdagítja a résztvevők általános műveltségét, empátiáját, önismeretét, önbizalmát, valamint a közösségben való felelősségvállalását. Az edukatív program segíti a résztvevőket felkészülni a színházi előadásokra, valamint játékosan további gondolkodásra, helyzetek, szerepek megélésére ad lehetőséget a látott színházi produkció és a kiválasztott témák tükrében.” – mondják a szervezők.

Az előadást megelőzően és követően, a program koordinátora, Kocsis Tünde drámapedagógus tartotta a felkészítő és a feldolgozó előadást a csoport számára a Bethlen Gábor Kollégium egyik osztálytermében.

 

Köszönjük nagyszerű munkáját!

Erdélyi Református Egyházkerület
Erdélyi Református Egyházkerület
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Budapest
Budapest
Communitas Alapítvány
Communitas Alapítvány
A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány
A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány