#nemzetitehetségprogram #mindentehetségszámít

 

A már négy éves hagyománnyal rendelkező „Fordított Patkó” színjátszókör a 2021/2022-es tanévben is folytathatja munkáját, dolgozhat a kitűzött céljain, mivel művészeti tehetséggondozó program támogatást sikerült elnyernünk.Az  Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása című pályázati program keretében részesültünk támogatásban.

A Bethlen Gábor Alapítványnak megítélt támogatási összeg 1 680 000 Forint, mely összeget az alapítvány által működtetett színjátszócsoport programjainak megszervezésére használhatjunk fel.Ezúton is, szeretnénk megköszönni a támogatást, melyet a tehetségek kibontakozására fordíthatunk!

A szakmai program tartalma újabb színdarabok betanulására épül, szakképzett rendező közreműködése által. A szinis foglalkozások során a diákok saját önismereti útjukon vehetnek részt.

A támogatás által a megvalósítandó szakmai céljaink közé tartozik, olyan nevelési program biztosítása a diákok számára, mely során a használt módszerek által kritikai gondolkodásra, jó összpontosításra, önbizalomra tehetnek szert. Mindezek mellett, az igazán elérni kívánt cél maga a létrejövő előadás.

A tevékenységek irányítói:

Fodor Katalin – csoportvezető, alapító

Imecs-Magdó Levente – rendező

A program megvalósítása a teljes tanév során zajlik, az elért kisebb-nagyobb eredményeket nyomon követhetik oldalunkon:

I. megvalósított tevékenység:   Eszik vagy isszák?- Színházi nevelési program

 

A Bethlen Gábor Kollégium 36 színművészet iránt érdeklődő diákja részt vett az Eszik vagy Isszák színházi projektben , melyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház működtet. A projekt keretében a színház szakemberei az előadás megnézése előtt pár nappal másfél órás felkészítő, az előadás megnézése után néhány nappal pedig másfél órás feldolgozó foglalkozást tartanak a programban részt vevő diákoknak. Jelen program keretében a diákok az „Állatfarm” című színházi előadást nézték meg a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

 

„Célunk, hogy a programban résztvevők – kisiskolások, kamaszok, egyetemi hallgatók és felnőttek – szociálisan érzékeny színházszeretőkké és -értőkké váljanak, ugyanakkor saját életükben kamatoztassák a színházi előadás és a nevelési program önismereti hozadékát.

A színházpedagógiai tevékenység olyan alternatív tanítási módszer, amely gazdagítja a résztvevők általános műveltségét, empátiáját, önismeretét, önbizalmát, valamint a közösségben való felelősségvállalását. Az edukatív program segíti a résztvevőket felkészülni a színházi előadásokra, valamint játékosan további gondolkodásra, helyzetek, szerepek megélésére ad lehetőséget a látott színházi produkció és a kiválasztott témák tükrében.” – mondják a szervezők.

Az előadást megelőzően és követően, a program koordinátora, Kocsis Tünde drámapedagógus tartotta a felkészítő és a feldolgozó előadást a csoport számára a Bethlen Gábor Kollégium egyik osztálytermében.

 

Köszönjük nagyszerű munkáját!

II. megvalósított tevékenység: Váróterem projekt – tantermi/színházi nevelési előadások

 

A projekt keretében sor került a Varjú Karcsi és a Bánk Bán?Jelen! című előadások bemutatására. Előbbi kis iskolás diákoknak került bemutatásra, a Bánk Bán pedig két alkalommal került bemutatásra, a színjátszó csoport számára, valamint a kollégium X. osztályos diákjai számára, ugyanis számukra a tananyag részét képezi Katona József műve, ezért különösen fontosnak találtuk az előadás bemutatását.

Az előadások érdekessége abban rejlik, hogy interaktív foglalkozás formájában az előadók a diákok osztálytermében mutatják be a színházi előadásaikat, közel kerülve a diákokhoz.

-VARJÚ KARCSI-

 

Karcsi, a varjúfiú izgatottan várja az első iskolai napot. A szülei a Schuhubert Zeneiskolában íratták, meggyőződésük, hogy csemetéjükre fényes énekesi karrier vár. Az iskolában azonban Karcsi már az első órán olyan felkavaró helyzetbe keveredik, amelyre egyáltalán nem számított, és amely gyökerestől megingatja az iskoláról és önmagáról alkotott előzetes képét.

A Varjú Karcsi c. színházi nevelési előadás fontos kérdéseket boncolgat a szülő-gyerek, tanár-diák viszonyról, a barátságról, az elvárásokról.

 

 

– BÁNK BÁN? JELEN! –

A nem hagyományos keretek közé megálmodott produkció az egyik kötelező iskolai olvasmányt, Katona József Bánk bánját dolgozza fel.

Katona József klasszikusának tantermi feldolgozása, melynek során az alkotók úgy próbáltak hozzányúlni a szöveghez, hogy az befogadható, de ugyanakkor élvezhető is legyen a nézők – IX-XII. osztályos diákok – számára. Olyan örökérvényű témákra helyeztük a hangsúlyt, mint barátság, szerelem, haza és hatalom. A nagy kérdés pedig, melynek megválaszolását a diákokra bízzuk, hogy ki tekinthető bűnösnek és ki ártatlannak? Felmenthető-e valaki, amennyiben ismerjük tetteinek körülményeit? Valóban szentesíti-e a cél az eszközt?

 

 

Köszönjük a nagyszerű előadásokat a Váróterem Projektnek!

 

III. Megvalósított tevékenység: Kisfilm készítés a Fordított Patkó színjátszókörről

 

A Fordított Patkó színjátszókör, mint tehetséggondozó program bemutatása:

 

IV. Megvalósított tevékenység: I. L. Caragiale: Az elveszett levél című művének színpadi feldolgozása

 

Az előadás hatalmas sikert aratott. Első alkalommal a Fehér Magyei Magyar Napok keretén belül került bemutatásra, a Bethlen Gábor Kollégium dísztermében.

A színjátszókör tagjai nagyon ügyesen szerepeltek, az olykor fáradtságos munka meghozta gyümölcsét, hiszen színvonalas előadást mutattak be, elkápráztatva a közönséget.

Köszönet:  Fodor Katalin  csapatvezetőnek és Imecs-Magdó Levente rendezőnek.

Köszönet a Nemzeti Tehetség Programnak és a Miniszterelnökségnek a támogatásért!

#nemzetitehetségprogram #mindentehetségszámít

© 2023. BethlenGabor.eu | Minden jog fenntartva.