#nemzetitehetségprogram #mindentehetségszámít

A “Fordított Patkó”  diákszínjátszókör a 2022/2023-as tanévben is folytathatja munkáját, dolgozhat a kitűzött céljain, mivel ismét művészeti tehetséggondozó program támogatást sikerült elnyernünk.Az  „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása című pályázati program keretében részesültünk támogatásban.

A Bethlen Gábor Alapítványnak megítélt támogatási összeg 2 483 000 Forint, mely összeget az alapítvány által működtetett színjátszócsoport programjainak megszervezésére használtuk fel. Ezúton is, szeretnénk megköszönni a támogatást, melyet a tehetségek kibontakozására fordíthattunk!

A szakmai program tartalma újabb színdarab betanulására épült, szakképzett rendező közreműködése által.  A támogatás által a megvalósítandó szakmai céljaink közé tartozik, olyan nevelési program biztosítása a diákok számára, mely során a használt módszerek által  jó összpontosításra, önbizalomra tehetnek szert. Mindezek mellett, az igazán elérni kívánt cél maga a létrejövő előadás.

A tevékenységek irányítói:

Fodor Katalin – csoportvezető, alapító

Imecs-Magdó Levente – rendező

A program megvalósítása a teljes tanév során zajlott, az elért kisebb-nagyobb eredményeket nyomon követhetik oldalunkon:

I. Megvalósított tevékenység: Részvétel a Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztiválon

2022. november  12-én a Fordított Patkó színjátszókör a Bessenyei István Országos Diákszínnjátszó Fesztiválon vett részt, ahol bemutatták I.L. Caragiale: Az elveszett levél című műnek az általuk feldolgozott színpadi változatát.  Az országos verseny helyszíne Szatmárnémeti volt, a diákok utaztatását jelen támogatásból finanszíroztuk.

Szereplésük nagyon sikeres volt, hiszen több díjjal tértek haza: A Fordított Patkó a Harag György Társulat különdíját nyerte, Szőcs Noémi a kiváló alakításért különdíjban részesült, Boros László Róbert pedig a legjobb férfi főszereplő díját szerezte meg.

Köszönet Fodor Katalin tanárnőnek és Imecs Magdó Leventének a diákokkal való nagyszerű foglalkozásért.

Ezt követően elkezdték az új darab betanulását, az az Székely Csaba: Idegenek című művének feldolgozását.

 

II. Megvalósított tevékenység: Váróterem projekt – tantermi/színházi nevelési előadások

1.Bánk bán? Jelen!

“Bánk bán? Jelen! – Katona József klasszikusának tantermi feldolgozása, melynek során az alkotók úgy próbáltak hozzányúlni a szöveghez, hogy az befogadható, de ugyanakkor élvezhető is legyen a nézők – IX-XII. osztályos diákok – számára. Olyan örökérvényű témákra helyeztük a hangsúlyt, mint barátság, szerelem, haza és hatalom. A nagy kérdés pedig, melynek megválaszolását a diákokra bízzuk, hogy ki tekinthető bűnösnek és ki ártatlannak? Felmenthető-e valaki, amennyiben ismerjük tetteinek körülményeit? Valóban szentesíti-e a cél az eszközt?”

 

Mivel Katona József: Bánk bán című műve a tananyag részét képezi, a Bethlen Gábor Kollégium X.A és X.B osztályos tanulói  számára került bemutatásra, sokan közöttük  a Fordított Patkó színjátszókör tagjai is.  A mű tantermi feldolgozása nem hagyományos keretek közé megálmodott produkcióként került bemutatásra hanem élvezetes színházi nevelési előadásként.  A Váróterem Projekt színészei bekérezkedtek a diákok terébe, az osztálytermükbe, ahol interaktív foglalkozásként színházi nevelési programban részesítették őket.

 

2.Borsópróba

A Váróterem Projektszínház  második nevelési elődása az elemi osztályos diákoknak szólt.

A bemutatott előadás a Borsópróba volt – Kik azok a lányok, akik eljönnek a királyi udvarba szerencsét próbálni? Akad-e köztük olyan, aki kiállja a próbát? Mi történik azon a bizonyos mindent megváltoztató napon? És egyáltalán, mi fán terem a borsópróba? Mindez kiderült a Váróterem Projekt bábelőadásából, amely Andersen Borsószem hercegkisasszony meséje alapján készült.
Bár jelen támogatás a Fordított Patkó színjátszókör támogatására irányult, fontosnak tartottuk, hogy már kisgyerek korban rávezessük diákjainkat a színházi előadások szépségére így pontenciális tagjaivá válhatnak a kollégium színjátszó csapatának.

Köszönjük a Váróterem Projektnek az izgalmas előadásokat!

 

III. Megvalósított tevékenység: Eszik vagy isszák?- Színházi nevelési program

Az ESziK vagy isszák? színházi nevelési program célja, hogy a programban résztvevők  szociálisan érzékeny színházszeretőkké és -értőkké váljanak, ugyanakkor saját életükben kamatoztassák a színházi előadás és a nevelési program önismereti hozadékát.

A program keretében a Hegedűs a Háztetőn című musicalt nézték meg a résztvevők, az az a Fordított Patkó színjátszókör tagjai és a színház iránt érdeklődő diákok és tanárok. A nagysikerű, humoros musical egy zsidó család külső kényszerek és belső vágyak által irányított életéről egy viharos történelmi időben, de leginkább a változó világokról és a mindenkori értékrendről, arról, hogy mit jelent emberség, család, hit, közösség és összetartás.

A színház szakemberei az előadás megnézése előtt pár nappal másfél órás felkészítő, az előadás megnézése után néhány nappal pedig másfél órás feldolgozó foglalkozást tartanak a programban részt vevő diákoknak. A Fordított Patkó diákszínjátszókör nagyon élvezte a programot, élményekkel gazdagodtak és egyben mélyebb betekintést nyertek a színészet világába.

A program koordinátóra és a felkészítő/feldolgozó foglalkozások lebonyolítója Kocsis Tünde drámapedagógus: “Azoknak, akik nehezen nyílnak meg mások előtt, vagy akik régóta nem adtak időt maguknak, hogy saját érzéseikkel, véleményükkel foglalkozzanak. Akik el sem tudják képzelni, hogy mit lehet csinálni pár nappal az előadás előtt és után egy üres teremben. És legfőképpen azoknak ajánlom, akiknek kevés közösségi élményben van részük, vagy akik úgy érzik, hogy eléggé egyhangú az életük.”

Köszönjük a szép foglalkozást és az élményt, melyben a diákok részesülhettek!

 

IV. Megvalósított tevékenység: Temesvári és dévai kiszállások

Február 10-11 között két kiszállásra került sor, mivel az új darab még nem volt teljesen kész, Az elveszett levél című előadásukat mutatták be Temesváron, a Bartók Béla Elméleti Líceumban és Déván, a Téglás Gábor Elméleti Líceumban. Sok diákkal ismerkedtek, nagyon jó élmény volt a csapat számára.

 

V. Megvalósított tevékenység: Az Idegenek című darab bemutatása

Március- Június közötti periódusban gőzerővel dolgoztak tovább az új darab betanulásán, hiszen bemutatására 2023. június 17-én került sor, a kollégium dísztermében, a Fehér Megyei Magyar Napok keretében, így sikerült jó nagy tömeget bevonzani az előadásra, nagy sikert aratva ismételten.

 

A darabválasztásnál rendkívül fontos szempont volt, hogy magyar, sőt, lehetőleg erdélyi szerző művét vigyük színre, amely témájában és formájában közel áll a diákok korosztályához és érdeklődési köréhez. Székely Csaba a négy politikai gyerekdarab alcímmel ruházta fel szövegét, és ez már önmagában  kulcsot ad a színrevitelhez. A frappáns, remek humorú szöveg a gyerekszereplők naivitásával teremt meg olyan groteszk helyzeteket, melyben a mindenkori – és nem csupán politikai – hatalom által kreált nonszensz, önellentmondó narratívák kerülnek kifigurázásra.

VI. Megvalósított tevékenység: Kisfilm készítés és előadás teljes felvétele

Szintén júniusban elkészült a csapat kisfilmje, mely arról szól, hogy kinek mit jelent tehetségesnek lenni:

Továbbá, az Idegenek című előadás is teljes felvételre került, melyet a későbbiekben teszünk közzé, ugyanis a következő tanév során is szeretnénk még bemutatni, kiszállásokat szervezni, ezért még nem hozzuk nyílvánosságra.

VII. Megvalósított tevékenység: Tárgyi eszközök beszerzése

Két darab mikroport került beszerzésre, melyek a jövőben nagy segítségére lesznek a csapatnak a hangtechnikára való tekintettel.

Köszönjük a támogatást, nagyon színes és tartalmas évet zártunk a projektnek köszönhetően!

 

© 2023. BethlenGabor.eu | Minden jog fenntartva.