Tehetségpontok

Kedves Olvasóink!

Jelen oldalon a Bethlen Gábor Alapítvány által működtetett tehetségpontjainkról olvashatnak. Alapítványunk célja minél több iskolán kívüli tevékenység biztosítása a kollégium diáksága számára, melyek fejlesztő, értékteremtő hatással bírnak.

Nagyon sok tevékenység már több éves hagyománnyal rendelkezik, az alábbiakban az „ITT”-re kattintva részletes összegzéseket olvashatnak, amelyek bemutatják az adott tehetségműhely elért eredményeit a kezdetektől napjainkig.

Az utóbbi években nagyon sok pályázati lehetőséget kihasználtunk, amelyekkel a Bethlen Gábor Alapítvány nagy mértékű anyagi támogatást biztosíthatott a tehetségműhelyek számára. Mindezt a Magyar Kormány által nyújtott támogatások tették lehetővé. Köszönet érte!

1.A Bethlen Gábor Kollégium kórusa

A kórus nagyon sokat köszönhet Fórika Éva nyugalmazott zenetanárnőnek, hiszen szakmai tudásával, mérhetetlen türelmével, kedvességével mindig sikerült színvonalas előadásokat betanítani a diákoknak.  „Mindig tudatában voltam a felelősségnek, hogy a híres kollégiumot képviseljük.” – mondja Forika Éva.  A múltba visszatekintő összegzése, a sikerélmények beszámolója, fényképek és felvételek megtekinthetőek  ITT.

 

2. A Collegium Gabrielense Régizene és Táncegyüttes

2019.május 18 – án első alkalommal szervezték meg a Reneszánsz Bethlen napot. Erre az alkalomra meghívást kaptak az együttes volt irányítói Demény Piroska tanárnő, Kónya Mária ny. tanárnő és Tomai Gyöngyike ny. tanítónő.Az ünnepi műsort kerekasztal beszélgetés követte, ahol a jelenlévők eldöntötték, hogy a Collegium Gabrielense együttes 30. évfordulójára, Emlékalbum készüljön az eseményeken készült képek és feljegyzések alapján.  A csapat egykori lelkes irányítóinak beszámolója megtekinthető ITT.

 

3. A Fordított Patkó színjátszókör

Az alapítvány által működtetett Fordított Patkó színjátszókör fő célja teret biztosítani a tehetséges diákok kibontakozására, lehetőséget teremteni egy számukra még új szakterület megismerésére és fejleszteni a diákok kreativitását, találékonyságát. A színjátszókör egy olyan nevelési program, ahol a diákok saját önismereti útjukon vehetnek részt.  Többet olvashat a színjátszókör működéséről, sikereiről ITT.

 

4. A Fügevirág néptáncegyüttes

A Bethlen Gábor Kollégiumban évtizedekre visszamenően, szinte minden generációnak meg volt a maga néptánccsoportja. A kollégiumban mindig is hangsúlyt fektettek a hagyományok ápolására, a kultúrára. Iskolán kívüli tevékenységként heti rendszerességgel zajlott a néptánc oktatás. Az évek során több tájegységre jellemző táncrend betanulására is sor került. A kollégiumban zajló néptáncoktatás múltjáról és jelenéről többet olvashat ITT.

 

5. A Fenichel Sámuel Önképzőkör

Önképzőkörünk céljai: támogatni és népszerűsíteni a kollégium diákjainak tudományos tevékenységét, munkafeltételeket biztosítani körünk diákjainak, diáktudományos ülésszakok megszervezése, és az ehhez szükséges anyagi háttér előteremtése, a kollégium neves személyiségeinek és gyűjteményeinek ismertetése, Nagyenyed és környéke természeti, történelmi, építészeti és néprajzi nevezetességeinek bemutatása stb. Bővebben olvashat a kör tevékenységeiről ITT.

 

 

© 2023. BethlenGabor.eu | Minden jog fenntartva.