A Csoóri Sándor Alap 2020-as  támogatása által  lehetőség  nyílt kulturális, népművészeti programok szervezésére a Nagyenyedi Fügevirág néptánccsoport számára, illetve az utánpótlás számára is. Bár a programok a járványhelyzet miatt átszervezett formában valósulhattak meg a 2020-21-es tanév második félévében, közösségépítő és hagyományőrző tevékenységeket hagyhatunk magunk mögött. A diákok a hosszabb szünet után nagy élvezettel ropták a kalotaszegi tánclépéseket. A támogatásnak köszönhetően a kollégium diákjai hivatásos néptáncoktatóktól sajátíthatták el a lépéseket.  A kolozsvári Szarkaláb Kulturális Egyesület néptáncoktatói heti rendszerességgel foglalkoztak  a kicsikkel és nagyokkal egyaránt.

Mivel a tervezett kiszállások, utazások nem valósulhattak meg az óvintézkedések betartása következtében, 2021. július 12-16. között a kollégiumban került megszervezésre egy néptánctábor, ahova befogadtunk olyan érdeklődőket is akik a környék magyar településeiről érkeztek, közöttük olyanokat is akik a következő tanévtől a kollégiumban kezdik el tanulmányaikat. A tábor tematikája Kalotaszeg volt, az oktatók igyekeztek minél jobban megismertetni a résztvevőkkel a tájegységet és népi hagyományait, sor került népviselet bemutatóra, illetve Marosán Csaba „Nagyírásos”- írók, költők vallomásai Kalotaszegről című egyéni műsorát is megtekinthették a résztvevők, amelyben Kalotaszeg kiemelkedő személyiségeiről mesélt és szavalt.

 

A tábor zárásaként sor került egy fellépésre a Kollégium Dísztermében, ahol bemutatták a táborban tanultakat a szülők, érdeklődők számára.

 

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a támogatásnak köszönhetően közösségépítő, hagyományőrző, kulturális programokon vehettek részt a diákok. A Bethlen Gábor Kollégium célja az, hogy morális értékeket adhasson át a diákoknak, amelyeket magukkal vihetnek a kollégium falait elhagyva is. Úgy gondoljuk, hogy ezt elérnünk főként a hagyományok ápolásán, a kultúránk  megőrzésén keresztül sikerülhet.

 

Köszönjük a támogatást, mellyel hozzájárultak  közösségteremtő népi kultúránk megőrzéséhez!

           

© 2023. BethlenGabor.eu | Minden jog fenntartva.