Fügevirág Néptánccsoport 2023/2024-es Tanévi Tevékenysége

 

Támogatás Felhasználása

Az Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő pályázatot hirdetett, a Csoóri Sándor Program keretén belül. A Bethlen Gábor Alapítvány nyertes pályázatban részesült, mely támogatás célja a népi kultúra közösségteremtő műfajainak a támogatása.

Alapítványunk 1 250 000 Forint értékű támogatásban részesült, melyet a Fügevirág Néptánccsoport működtetésére használtunk. A Fügevirág Néptánccsoport a 2023/2024-es tanév során különféle célokra felhasználta a számára nyújtott támogatást. Az alábbiakban részletezzük, hogy milyen tevékenységeket végeztünk a támogatás segítségével, és hogyan járultak hozzá ezek a csoport fejlődéséhez és sikeres működéséhez.

  1. Vezető és Oktató Tiszteletdíjának Kifizetése

A támogatás egyik fontos eleme a csoport vezetőjének és oktatójának tiszteletdíjának kifizetése volt. A tiszteletdíj biztosította, hogy magas színvonalú szakmai munkát végezhessen a csoport vezetője, ami elengedhetetlen a tánccsoport folyamatos fejlődése és a tagok magas szintű néptánctudásának megszerzése érdekében.

  1. Élő Népzenei Szolgáltatás Vásárlása

A támogatás lehetővé tette, hogy öt alkalommal élő népzenei szolgáltatást vásároljunk. Ezek az alkalmak főként fellépéseket és táncház jellegű próbákat jelentettek, ahol a tagok autentikus népzenei kíséret mellett gyakorolhattak és léphettek fel. Stúdióban hangfelvételt is készítettek, hogy a próbákon minőségi hanganyag kíséretében történjenek a táncpróbák. Az élő zene hozzájárult a táncélmény mélyítéséhez és az autentikus népi kultúra megőrzéséhez.

 

 

 

  1. Utazási Költségek Biztosítása

A támogatás fedezte a Nagyenyed-Soltvadkert útvonalon történő utazási költségeket, mely során a csoport részt vett a Soltvadkerti Szüreti Fesztiválon. Egy 20 személyes kisbusz bérlése lehetővé tette, hogy az együttes tagjai kényelmesen és biztonságosan eljussanak a fesztivál helyszínére, ahol színvonalas fellépést tudtak bemutatni.

  1. Hangfalak, Technikai Berendezések Beszerzése

A támogatásból két darab aktív hangfal szettet szereztünk be a szükséges kiegészítőkkel együtt. Ezek a berendezések jelentősen megkönnyítették és felgyorsították a próbák és fellépések technikai előkészítését, ezáltal növelve a csoport hatékonyságát és a rendezvények színvonalát.

 

  1. Reklám Célú Videókészítés és Arculattervezés

A támogatás lehetőséget adott reklám célú videók készítésére és arculattervezésre is. Ezek a marketing tevékenységek hozzájárultak a csoport ismertségének növeléséhez, új tagok toborzásához és a közönség szélesebb körű eléréséhez. Az elkészült videók és az új arculat professzionális megjelenést biztosítottak a csoport számára, és pozitívan befolyásolták a nyilvános megítélésünket.

Itt a Bethlen Gábor Kollégium Fügevirág Néptánccsoportjáról készült promo videót tekinthetik meg, amely a 2023/24-es tanév néptánc foglalkozásaink lezárásaként készült el.

Tevékenységek bemutatása

A táncpróbák a tanév során heti rendszerességgel zajlottak, amelyeken a fellépésekre készítették el a koreográfiákat. Több fellépésük is volt helyi, megyei szinten, sőt, határon túlra is eljutottak.

 

Az iskolai tanév első fellépése szeptember 15-17. között volt Soltvadkerten, ahol a néptánccsoport a Szüreti Fesztiválon vett részt. Táncosaink szilágysági táncokkal tették színesebbé a fesztivál programját.

Októberben felléptek a magyarlapádi falunapokon.

Január 12-14. között intenzív néptáncpróbákon vettek részt a kollégiumban, keményen dolgoztak az elkövetkezendő fellépésekre. A hétvége alatt sikerült elérni, hogy a kezdő vagy haladó táncosokból profi táncosok váljanak, akik jókedvvel, odaadással és megfelelő tudással álltak színpadra, hogy nagyot alkossanak.

Január 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepségen is felléptek a Bethlen Gábor Kollégium dísztermében, vidám és energikus, az eseményhez illő hangulatot teremtve.

A néptánccsoport két táncjátékkal örvendeztette meg a közönséget a Tavaszi Szél Vizet Áraszt néptáncfesztiválon Magyarlapádon.

A kollégium Fügevirág néptánccsoportja Gyomaendrődön vendégszerepelt a testvérvárosban szervezett Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon.

A kollégium házigazdája volt az Örökségünk Őrei – Fogadj Örökbe Egy Műemléket verseny országos döntőjének. Az eseményen fellépett a kollégium Fügevirág néptánccsoportja Szilágyi Róbert csoportvezető irányításával.

A tanév utolsó fellépésére pedig a Fehér Megyei Magyar Napok keretében került sor.

Összefoglalás

A támogatásnak köszönhetően a Fügevirág Néptánccsoport a 2023/2024-es tanévben jelentős szakmai és technikai fejlődést ért el. A tiszteletdíjak kifizetése, az élő népzenei szolgáltatások igénybevétele, az utazási költségek fedezése, a technikai berendezések beszerzése és a reklám célú videókészítés mind hozzájárultak ahhoz, hogy a csoport magas színvonalú munkát végezzen és sikeresen szerepeljen a különféle rendezvényeken. Hálásak vagyunk a támogatásért, mely lehetővé tette ezen eredmények elérését.

© 2023. BethlenGabor.eu | Minden jog fenntartva.