A Bethlen Gábor Kollégium már több éve folyamatos fejlődés alatt áll. Nem csak a falai újultak meg, hanem a kollégium beltere is korszerű, modern eszközökkel bővül az évek során.

Mindezek az újítások nem valósulhatnának meg a Bethlen Gábor Alapítvány, a kollégium háttérintézménye nélkül, illetve az általa elnyert pályázatok nélkül. A 2020-as évben is sikerült támogatást szerezni a kollégium számára. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott meghívásos pályázat által ismételten sikerült hozzájárulni a kollégium zökkenőmentes működtetéséhez és fejlesztéséhez.

Jelen pályázatból megvalósított legnagyobb fejlesztés a  Bethlen Gábor Kollégium bentlakásának, ezen belül a nevelő szobák, a klubterem, a teakonyha és az étkezde, felszerelése új eszközökkel. Sikerült a nevelő szobákat, a klubtermet és a teakonyhát ellátni megfelelő bútorzattal, laptop és nyomtató került megvásárlásra a klubterembe. Úgy gondoljuk, hogy a bentlakás ezen térségei is külön odafigyelést igényelnek, hiszen a bentlakás összképének olyan szegmenseit képezik, amelyek összetartják a társaságot, otthonos hangulatot teremtenek, a bentlakó diákok közösen tölthetik el délutáni szabadidejüket. A klubteremben töltött idő során, filmestek, beszélgetések keretében a diákok szoros barátságokat alakíthatnak ki egymással és erős, összetartó közösséggé kovácsolódhatnak. Mindezek mellett sikerült berendezni egy elkülönítő szobát is, a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel, hogy szükség esetén tudjunk emberi körülményeket teremteni az elkülönített személyek számára.

Továbbá sikerült háztartási gépeket, mosógépet, ruhaszárítót, hűtőket megvásárolni a támogatásból ezáltal diákjaink mindennapjait megkönnyítve. Fontosnak tartjuk megteremteni a kellő körülményeket diákjaink számára, hiszen a kellemes környezetben eltöltött idő jó hatással van rájuk, kevésbé érzik otthonuk melegének a hiányát.

A bentlakás egy másik meghatározó pontja, az étkezde is bővülhetett szükséges eszközökkel, mosogatógéppel és hűtőszekrényekkel. A hatékony munkának, a tisztaságnak ezek az eszközök nélkülözhetetlen részei, tekintve, hogy naponta több mint 250 személy kerül ellátásra a konviktuson, köztük bentlakók, pedagógusok, óvodások, kisiskolások. Figyelve a higiéniára az étkezési tálcák és csészék is kicserélésre kerültek a támogatásnak köszönhetően.

A Bethlen Gábor Alapítvány hozzájárult az említett pályázat révén a kollégium működéséhez is, a közüzemi díjak kifizetése által. Sikerült a szerzett támogatásból két téli hónap gázszámláját kifizetni, ami nagy segítséget jelentett a kollégium számára.

Végül pedig a pályázat utolsó részéből a Bethlen Gábor Alapítvánnyal személyi megbízási jogviszonyban álló könyvelő éves, bruttó díjazását is sikerült kifizetni. Ezen költség törlesztése szintén nagy segítség volt az alapítvány számára, a fenntarthatóság szempontjából, hiszen kevesebb lett az éves kiadások összege.

Következtetésként elmondhatjuk, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázati lehetőség hatalmas segítséget nyújtott a 2020-as évben is a kollégium diáksága, tanári kara és dolgozói számára is.

Büszkén állíthatjuk, hogy a Bethlen Gábor Kollégium a Fehér megyei magyar közösség számára igazi kincs, ahova a szülők bátran elindíthatják gyermekeiket, mert tudják, hogy a legjobb helyen vannak. A kollégium és az alapítvány számára pedig a gyerekek az igazi kincsek, hiszen általuk nyer értelmet a fent felsorolt munka, a törekvés a fejlődésre és a szépítésre.

 

 

 

 

 

 

© 2023. BethlenGabor.eu | Minden jog fenntartva.