Szakoktatás támogatása

A Bethlen Gábor Kollégiumban zajló szakoktatás támogatása az alapítványi tankonyha által

 

A Bethlen Gábor Kollégium oktatási kínálatában az utóbbi évtizedben rendre jelen volt a turisztikai szakirány. A valamikori szakközépiskolai profilt hároméves szakiskolai képzés váltotta fel.

A szakiskolai képzés két kiemelkedő előnnyel bír: a hároméves ciklust szakvizsga zárja, nem pedig érettségi vizsga, másrészt az szakvizsga és az évek során a szakmai gyakorlat által megszerzett tapasztalat előremutató lehet a későbbi munkavállalás szempontjából.

A szakoktatás elengedhetetlen rész a Bethlen Gábor Kollégium tankonyhája. Ez az a hely, ahol a szakácsnövendékek a sütés-főzés fortélyait elsajátítják (a fotók is ezt igazolják), valamint a jövendőbeli pincérek is itt sajátítják el a terítés, felszolgálást alapjait. Mindezen tevékenységek nem valósulhatnának meg a Bethlen Gábor Alapítvány segítsége nélkül. Az alapítványi tankonyha 2019-ben került felavatásra, az épület felújítása és felszerelése nagy mértékben a Magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának köszönhető.

 

 

 

Az alapítvány elkötelezett támogatója a tehetséggondozásnak és nem csupán a szakmai, anyagi hátteret biztosítja, hanem a hároméves képzés végén a ballagási ünnepség alkalmával ösztöníjat ajánl fel a diákoknak. Ilyen kiemelkedő ösztöndíj Az út a Michelin-csillag felé, amely megalapozza a diákok jövőjét és valódi visszacsatolásként is értelmezhető a diákok számára.

Balog Kinga XI. C osztályos végzős diáklány az alábbi gondolatokat fogalmazta meg a szakiskolai oktatásról:

Előre az egész szakiskola könnyűnek tűnik, addig míg az elméleti részt is meg kell tanulni. A gyakorlati rész elég könnyű, viszont egy olyan lehetőséget nyújt a szakiskola, hogy miután elvégzem a három évet, azonnal tudsz munkát vállalni, például egy pincér vagy elárusító. És az a lehetőség is megvan hogyha tovább szeretnél tanulni, nyugodtan átmehetsz líceumba is.

A pincérszak egy olyan hely, ahol sok új, érdekes dolgot meg megtanulhatsz az élelmiszerek előállításától a legbonyolultabb italok felszolgálásáig. Arra is lehetőséged kerül, hogy új nyelveken tanulj meg mivel a turisztikában fontos az, hogy több nyelvet tudj”

Megfigyelhetjük, hogy a megszerzett tapasztalat erőteljesen a gyakorlati oktatás előnyei és az idegen nyelv tudására összpontosul. A szakiskolai képzés során nem csupán a vendéglátói egységekben elvégzett gyakorlatokra fektetnek hangsúlyt. A szaktanárok igyekeznek az iskolán belül is minőségi gyakorlati órákat tartani, ezáltal is megelőlegezve azt, hogy a kihelyezett gyakorlatra megfelelő tudással mehessenek.

Biró Andrea Gabriella XI. C osztályos végzős diáklány arra kérdésre, hogy mit jelentett számára kollégiumi diáknak, BGK-snak lenni, a következőt válaszolta:

„Ez egy jó kérdés. Az évek folyamán a Bethlen Gábor Kollégium sok esélyt, lehetőséget nyújtott számomra: részt vehetem plusz tevékenységeken, szakmai gyakorlaton, kirándulásban, néptáncon és fesztiválokon.

     Habár a diákokkal és a tanárokkal akadtak konfliktusaim, de mindig akadnak pozitív kivételek.  Óvodától ebben az intézménybe járok, voltak tanárok , akik meghallgattak óhajaim-sóhajaim és motiváltak a tanulmányaim elvégzésében.

A diáksággal, vagyis az osztálytársaimmal, évfolyamtársaimmal vagy a nagyobb diákokkal, ha nem is mindig tudtam velük beszélni, viccelődni, volt eset, hogy kisegítettek és támogattak.

Összefoglalókent azt mondanám, hogy büszkén voltam és vagyok kollégiumi diák, mert vannak emberek (diákok, tanárok) akikkel lehet beszélni, jól egyezni és ez mindig el fog kísérni az utamon.”

A szakosztály, hasonlóan az óvó-tanítóképző osztályhoz, nem csupán  az enyedi, a környékbeli, hanem egész Erdélyből vonzotta és vonzza a diákokat. A két megkérdezett diáklány válasza is reprezentatív példa erre. Kinga Gyulafehérvárról érkezett a Kollégiumba, Gabriella már óvodás kora óta idejár. Hasonló nézőpont, különböző tapasztalat. Talán így is lehet jellemezni azokat a diákokat, akik ezt a szakirányt választják.

Összességében elmondható, hogy a szakoktatás igazi színfoltja a Kollégium oktatási kínálatának. Az ide érkező diákok hozzáállása példaértékű, hiszen azáltal, hogy ezt a szakirányt választják, az elméleti oktatáson túlmenő, gyakorlatiasabb oktatást választanak. Ez pedig a fent említett területeken segítik őket. Néha egy szép szó, egy mosoly és odafigyelés segíthet abban, hogy a szakiskolás diákok is magabiztosabban mozogjanak, teljesítsenek.

 

© 2023. BethlenGabor.eu | Minden jog fenntartva.