Művelődési körúton a Bethlen Gábor Kollégium vegyeskara

2023. március 20-23 között művelődési tevékenység megszervezésére került sor a Bethlen Gábor Kollégium vegyeskara számára. A kórus Szabó Zsombor karnagy vezénylésével,  a körút során különleges műsort mutatott be több helyszínen A körútnak kettős célja volt, egyrészt művészeti esemény, hiszen csodás énekek kerültek feldolgozásra, több szólamban is felcsendülnek énekek, maradandó élményt nyújtva a közönségnek, másrészt toborzó körút, iskolánk hírét szerettük volna ezúton is messze elvinni, ide vonzani a tanulni vágyókat. Emiatt is a körút célközönsége a Szováta – Gyergyói medence – Gyimes környéki iskolák. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy a kórus tagjainak is maradandó élmény volt több helyszínen énekelni, kapcsolatokat kialakítani más iskolák diákságával.

Az esemény megvalósulásához részben a Communitas Alapítvány is hozzájárult, jelen művelődési pályázati támogatás keretében. Az utazás biztosításával járó költségek nem kis terhelést jelentettek az alapítványunk számára,  ezért a Communitas Alapítvány segítségét kértük egy művelődési pályázat keretében, amely eredményesnek bizonyult, hiszen 2000 Lej értékű támogatásban részesültünk.

A körút célja a közösségépítés, a művelődés és egyben a toborzás volt, távoli vidékekre is elvitte iskolánk hírét a kórus. A körút helyszínei a következők voltak: Kibéd, Szováta, Gyergyóújfalu, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyimesközéplok,Gyimesfelsőlok, Hidegség és Gyimesbükk. Mindenik helyszínen sor került egy kis művészeti hangulat megteremtésére a kórus fellépésével, majd közösségépítő tevékenységek keretében ismerkedtek a diákok az ottani közösségekkel.

Az első nap helyszínei a kibédi Mátyus István Általános Iskola és a szovátai Református Templom voltak:

 

 

A második nap helyszínei a gyergyóújfalvi Lázár István művelődési ház és a gyergyóditrói Felszegi Szent Imre Templom voltak:

 

A harmadik nap állomásai a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum és a Hidegségi Általános Iskola voltak:

 

 

 

Az utolsó állomás pedig a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola volt:

 

Lélekmelengető dalokkal köszöntötték az összegyűlteket és iskolánk hírét vitték, bemutatva tanulmányi lehetőségeinket és iskolai életünket, tevékenységeinket.

Nagy gratuláció és köszönet Szabó Zsombor karnagynak, Bartha Melinda és Juhász Roland osztályfőnököknek, akik lelkesen megszervezték és lebonyolították ezt a több napos eseményt.Nagyon sok helyen a vendégfogadók adományként biztosították a szállás- és étkezési lehetőséget, ami szintén nagy segítséget jelentett az esemény lebonyolításában.

A közvetlenül értítettek a program megvalósítása során a kórus tagjai, az az 50 diák. Közvetett módon pedig több száz érintettje volt az eseménynek, a közel 10 iskola közössége.
A program megvalósulása során iskolák közötti kapcsolatok alakulhatnak ki, ami meglátásunk szerint nagyon fontos Erdély szerte, a diákok számára is fontos a szocializáció, a művelődés.
Úgy gondoljuk a kiszállásnak hosszú távú eredményei is lesznek, hiszen baráti kapcsolatot áplhatunk a jövőben is több Erdélyi iskolával, illetve reményeink szerint több diák is a továbbtanuláshoz a Bethlen Gábor Kollégiumot választja majd. Nem utolsó sorban pedig egy több helyszínes művelődési esemény került megszervezésre, aminek csakis pozitív eredményei voltak hiszen a művészet, a kultúra, az ének és a közösség mindannyiunk lelki épüléséhez hozzájárul.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Communitas Alapítványnak, hogy hozzájárult  e szép esemény megvalósulásához!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2023. BethlenGabor.eu | Minden jog fenntartva.