Projekt beszámoló – Vallási könnyűzene támogatás 2021

2021-ben a Bethlen Gábor Alapítvány által benyújtott pályázat, a vallási alkotó közösségek, zenei együttesek támogatására pozítiv elbírálásra került.

Alapítványunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által hírdetett pályázati lehetőség által 2 100 000 Forintban részesült.

A program célja a vallásos könnyűzenei kultúra magasabb szintre emelése, társadalmi ismertetése, a hit erősítése.

A pályázati támogatás által szeretnénk a hagyománnyal rendelkező ifjúsági zenekar tevékenységét  újra fellendíteni, magasabb szintre emelni, ennek pedig elengedhetetlen része a hangszerek biztosítása.

Ennek elérése céljából a pályázati támogatást a szükséges hangszerek beszerzésére fordítottuk, többet között beszerzésre kerültek: furulyák, szintetizátor, dob, gitár, kajón, hangfalak, mikrofonok és tartozékaik, erősítők stb.

A Hangszerek a Bethlen Gábor Alapítvány tulajdonában vannak, a hosszútávú jó minőség megőrzése érdekében, a megfelelő tárolás miatt minden hangszer huzattal került beszerzésre.

Szeretnénk egy jól felszerelt zenekart megalkotni, amelyik folyamatosan tud működni, és nem fog többet gondot okozni a hangszerhiány, vagy a kellékek hiánya.

Mivel már megvannak a megfontosabb hangszerek, melyek szükségesek az együttes számára, a cél az, hogy a kollégium diákjaiból alló zenekar fellépjen különböző eseményeken, iskolai istentiszteleteken vagy akár környékbeli egyházi rendezvényeken élő zenével dícsérjék az Úrat.

Számunkra fontos, hogy a diákok közösségi életet is éljenek, megtapasztalják azt, hogy milyen egy csapat tagjának lenni, megismerhetik az összetartozás szépségének érzését.

Az iskola zenekara nagyon jó lehetőséget teremt a diákoknak megtanulni különböző hangszereken játszani, de ami a legfontosabb, a zenélés, az ifjúsági dalok, zsoltári énekek feldolgozása által közelebb kerülhetnek Istenhez.

A zenekar felelőse, oktatója Szilágyi Róbert, informatika tanár és zenész, illetve a zenekar működtetéséhez a kollégium lelkésze, Demeter István Szabolcs és iskolánk szakképzett zenetanára, Szabó Zsombor is hozzájárul, átadva szakmai tudásukat a diákoknak.

Az ifjúsági zenekar fellépései:

1). A Bethlen Gábor Kollégium dísztermében sor került az Ifjúsági zenekar fellépésére az Erdélyi és Partiumi Református Kollégiumok közös tanévnyitó ünnepség keretében, jó hangulatot termtve az összegyűltek számára:

2). Az Ifjúsági zenekar tagjai részt vettek az Algyógyi és Alvinci IKE táborban, vallásos könnyűzenékkel dícsérték az Úrat, ellátogattak a frissen felújított templomokba is, közösen énekelve:

Algyógyi templomban

Alvinci temlpomban

3). A Magyarlapádi gyülekezeti közösséget két alkalommal is meglátogatta a Bethlen Gábor Kollégium Ifjúsági zenekara, ahol első alkalommal gyönyörű ifjúsági dalokkal örvendeztették meg a közösséget a szintén frissen felújított templomban. Második alkalommal, Advent IV. vasárnapján a lelkipásztorok meghívását elfogadva karácsonyi dalokkal leéptek fel a templom melletti csűrben, meghitt, karácsonyi hangulatot teremtve.

Fellépés a magyarlapádi templomban

 

 

Adventi fellépés a magyarlapádi gyülekezetben:

 

Újságcikk elérhetősége:  http://szabadsag.ro/-/magyarlapadon-mutattak-be-karacsonyi-musorukat-a-nagyenyedi-bethlen-kollegium-diakjai?fbclid=IwAR3kO4tsOXVLlssSlaumWtYLSPuZwOK1xnHy-FiagWoiAe0QvFgz9th7Em8

Köszönet Szilágyi Róbert oktatónak és Demeter Szabolcs István iskolalelkésznek a sok áldozatos munkáért, lehetőséget teremtve a kollégium diákjai számára a fejlődésre, a hangszerekkel való ismerkedésre és nem utolsó sorban az Istenhez vezető út megismertetéséért a diákok számára.

Mindennek megvalósulását köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának!

© 2023. BethlenGabor.eu | Minden jog fenntartva.