A hónap Támogatója

Home / Kiemelt támogatók / A hónap Támogatója

Giay László

 

 

Giay László 1962-ben született Budapesten, jelenleg családjával Pomázon él, két már felnőtt lány édesapja. Apai ágról Piemonti olasz felmenőkkel (Giay Antonio Giovanni a Torinoi királyi zenekar vezetője, elismert olasz operaszerző, Mozart egyik kortársa és barátja volt), míg anyai ágról felvidéki és erdélyi gyökerekkel (Csöb – Küküllőmente) rendelkezik.

Gyermekkorát és fiatal éveit Siófokon töltötte, a siófoki Perczel Mór Gimnáziumban érettségizett 1980-ban.  Már ekkor is érdeklődött a magyar történelem iránt és élénken foglalkoztatta a magyar kultúra, népzene, a Balaton Néptáncegyüttesben is táncolt, hazai és külföldi szerepléseken vett részt.

1984-ben szerzett külkereskedelmi üzemgazdász diplomát a Külkereskedelmi Főiskola Áruforgalmi Szakán, majd megszerezte a mesterfokozatot. Angolul, németül beszél.

Első alkalommal 1976-ban járta be Erdélyt, járt Nagyenyeden is, ahol fiatalkorának meghatározó élménye volt, hogy a város körüli kirándulás során helyi magyar értelmiségiekkel, színészekkel futott össze véletlenül. Ma is élénken él benne az emlék, amikor egy zivatar közeledtével egy enyedi magyar kisfiú így szólt édesanyjához: „Gyün az idő, édesanyám!”

Erdélyben többször is járt, a rendszerváltást követő években bejárta a magyar szórványokat a Barcaságban és Hunyad megyében. Útjairól videofelvételeket is készített, ami abban az időben kuriózumnak számított.

2004-ben társával orvosi műszereket, Samsung ultrahangokat forgalmazó vállalkozást alapított Sonarmed Kft. néven. A cég a magyar egészségügy egyik legsikeresebb és meghatározó szereplőjévé vált, amely 2006 óta egyedüli vállalkozásként megkapta a Samsung összes nemzetközi elismerését („Best Sales”, „Best Service”, „Best Marketing”, „Brilliant Mind”, „Best Premium Growth”, „Best Growth” díjak) 2018-ban pedig elnyerte a Samsung legjobb képviseletének járó „Best Partner” címet is.

Munkájával, szerény támogatásával azt szeretné bebizonyítani, személyes célja és meggyőződése, hogy ideje szakítani a közmondásos magyar búskomorsággal, mert van boldog magyar jövő, sorsunk ismét a kezünkben van, minden rajtunk múlik.

 

Erdélyi Református Egyházkerület
Erdélyi Református Egyházkerület
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Budapest
Budapest
Communitas Alapítvány
Communitas Alapítvány
A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány
A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány