A hónap Támogatója

Home / Kiemelt támogatók / A hónap Támogatója

Nádas Gabriella, a Kálvin Zsinat Iskola Alap koordinátora írta:

 

Családom Érmellékről származik, de mint másodgenerációs emigráns én már Kanadában születtem és a Niagarai félszigeten nőttem fel, mondhatnám mint szorvány Magyar. Viszont igen erős családi szálak füztek Erdélyhez és az erdélyiek sorsához. Magyar hovatartozásomat megerősitette egyetemi éveim alatt a cserkészet, mikor ugyanis Torontóban a nagy Magyar közösségbe is beléphettem.

A család meghívására 1990-ben dr. Csiha Kálmán, volt Erdélyi püspök, és Édesanyám unokatestvére, meglátogatott bennünket Észak Amerikai útja alkalmával. Természetes volt, hogy felkérését elfogadtam, hogy koordináljam a Calvin Synod misszióját amely támogatta a Református Kollégiumok keresztszülői akcióját. Nem az én munkám tette sikeresé ezt a missziót, hanem a cél. „Segítsük az Erdélyi Református diákokat!” lett a jelszavunk. A legelsők közt Nt. Szigethy Béla karolta fel az akciót aki maga Székelyudvarhelyen végzett és felesége, Juhász Mária aki Nagyenyeden végzett. Fiuk, Szigethy Béla, Édesanyja emlékére egy alapot hozott létre, amelynek kamatja biztosítja 3 tanító-óvoképzős diák kollégiumi ellátásátát a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban. Most, hogy a Magyar összetartozás évét ünnepeljük, a Calvin Synod misszió ennek gyakorlati megnyilvánulása.

Az évek folyamán több százan támogaták az akciót, Amerikai Magyarok  akik a következő erdélyi diákgeneráció  sorsát szívükön viselték. Hálás köszönet minden támogatónknak.

Nádas Gabriella, 2020  augusztusa

Erdélyi Református Egyházkerület
Erdélyi Református Egyházkerület
Betlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Budapest
Budapest
Communitas Alapítvány
Communitas Alapítvány
A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány
A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány